Veresegyháza - elektromos kazáncsere

Veresegyházán voltunk, ahol elektromosan is lehetővé tettük mind a fűtés, mind a használati melegvíz előállítását.

A megrendelő szerette volna, hogyha mind gázzal, mind pedig elektromossággal elő tudna állítani melegvizet és fűtést, ezért a meglévő gázkazános rendszerhez hozzákötöttünk egy Centrometal típusú elektromos kazánt és egy Ariston Velis EVO elektromos bojlert.

A meglévő / megmaradó kazánnál megbontottuk a fűtés csöveket és egy T elágazással, falon kívül szerelve rézzel elvittük a használati melegvíz vezetékeit az elektromos bojlerhez, amit helytakarékosság céljából egy kis spájzba telepítettünk. Az elektromos kazán is ebbe a kis helység másik falán tökéletesen elfért. Az elektromos kazánhoz a fűtési csöveket a fölötte lévő fűtési gerincvezetékből tudtuk kiváltani és kiépíteni a kazánoz. Mivel nem nyúltunk a gázkazánhoz, és az új telepítésű kazán elektromos, ezért ez nem egy egyszerűsített kazáncsere, nincs lejelentési kötelezettsége a gázművek irányába.

Van megoldás arra is, hogy az elektromos kazán készítse a HMV-t viszont nagyon gazdaságtalanul tudja előállítani, ezért maradtunk annál a megoldásnál, hogy külön erre a célra telepítjük az elektromos bojlert, ami gazdaságosabban tudja előállítani a melegvizet.

Rezsicsökkentés szempontjából is egy jó megoldás, hogy a mind a gáz, mind az elektromosság rezsi csökkentett limitje alatt tudjunk maradni a váltott üzemű használat miatt. Az is egy jó megoldás lett volna, hogy a régi turbós készüléket lecseréltük volna egy kondenzációs kazánra, de mivel ez egy társasház volt, nem voltak egyedi kémények, hanem gyűjtőkémények voltak, ezért ezt a cserét így nem lehetett kivitelezni, mert akkor a strangon lévő összes nyílt égésterű kazánt, ki kellett volna cserélni korszerű zárt égésterű, kondenzációs kazánokra.

A vezérlését 2 külön termosztáttal oldottuk meg, nagyon egyszerű, felhasználóbarát a kezelése.

Az elektromos kazánhoz kellett egy külön betáp kábelt kiépíteni a villanyóraszekrénytől. A telepített kazán 6kW-os, ami elegendő a fűtés elvégzéséhez, valamint ezt a készüléket is lehet modulálni, akár 2-4kW-os készülékkent is tud működni. Itt még volt egy apróbb szerelésünk, egy falon kívül szerelt konyhai csapot helyeztünk át a fal másik oldalára, és a csöveket is bevéstük a falba.

Teljes elégedettséggel fejeztük be munkánkat, tökéletesen működik a váltott üzemű rendszerünk és a megrendelő is a gázos rezsicsökkentett határ alatt tudott maradni.