Halásztelek vegyestüzelésű kazáncsere

Mai napon Halásztelken voltunk, ahol egy vegyestüzelésű kazáncserét végeztünk el. A tulajdonosnak sok tüzifája van, ezért jelen esetben, jobban megéri neki a vegyestüzelésű kazán a kondenzácios kazánhoz képest.

Aki gázzal fűt, nekik azért éri meg a kondenzációs kazáncsere, mert 20-30%-al kevesebb gázt fogyaszt a készülék, mint a régi nyílt égésterű kazán. ( köszönhető az alacsony hőmérsékletű működésnek, a kondenzációnak és a modulációnak ) 

33kW-os Totya vegyestüzelésű kazánt telepítettünk. A fűtési körön sok volt az ellenállás (radiátor) és a redszer csövezése sem volt gravitációs, (kis dimenzióju csövek) ezért egy 3utu szelepet és egy szivattyút is beépítettünk, hogy a legtávolabbi pontra is el tudjon jutni a fűtővíz. A szivattyú védelmébe visszacsapószelepet is beépítettünk, valamint a könyebb szerelhetőség és karbantartás érdekében elé és utána elzárókat is beszereltünk. A vezérléshez egy Siemens csőtermosztátot is adtunk. A rendszer úgy működik, hogy 50°-ig a kazán körön keringeti a fűtővizet és amikor átlépi ezt a hőmérsékletet, utána kinyit a szelep és engedi a fűtővizet a radiátorok felé. Biztonsági túlmelegedés ellen beépítettünk egy visszahűtő szelepet, illetve autómatizáltuk a hidegvízfeltöltést. Hogyha esne a nyomás, mert tulmelegedés miatt kiengedett a szelep, autómatikusan visszatölti a hiányzó vizet, a kívánt nyomásig. A végén ki is próbáltuk, be is gyújtottunk és minden radiátorhoz eljutott a kellő hőmennyiség.

A füstgázelvezetését egy másik vállalkozó végezte, természetesen hő és áramlástechnikai méretezés készült hozzá, és bár meglévő volt a füstcső szakasz, de az új a készülék miatt új engedély is kellett.