Dunakeszi, vegyestüzelésű kazáncsere

Dunakeszin voltunk, egy 120kW-os vegyestüzelésű kazánt kellett lecserélni egy állami cégnél. Hatalmas többszintű üzemi épületről volt szó, több mint 60 radiátorral rendelkeztek.

A kazáncsere alapos tervezést igényelt, ugyanis kisebb nagyobb akadályokba ütköztünk. Az új kazán szélessége 80cm volt, a folyosó és a lépcsősor szélessége alig volt 95cm, és a kazán súlya pedig, 620kg volt. A kazánházhoz két lépcsősor vezetett le. Az egyik lépcsősoron annyira keskenyek voltak a lépcsőfokok, hogy euroraklapok segítségével kellett meghosszabbítanunk, hogy biztonságosan le lehessen vinni ezt a hatalmas kazánt. A másik lépcsősoron egy korlát volt útban, valamint a lépcsők aljánál egy vasajtót kellett kibontani, hogy beférjünk. A vasajtó után jobbra folytatódik az út a kazánház felé, de mivel szűk a folyosó, ezért nem lehetett befordulni a kazánnal. Ezért jött jól, hogy a még a legelején, egy 3D-s tervező program segítségével, lemodelleztem a folyosót és a kazánt, ahol egyből kiderült, hogy kevés a hely. Ezért az ajtó melletti falat meg kellett bontani, hogy legyen helyünk a forgáshoz. Természetesen a fal visszaépítését is mi vállaltunk. Utána egy 20 méteres folyosó következett, ahol már egy teherhordón gurítottuk végig. Ez után jött az euróraklapos lépcső meghosszabbításos szakaszunk, s innen már közel volt a cél, a meglévő kéménycsonk tengelyére helyeztük az új vegyestüzelésű kazán kéménycsonkját. A meglévő vegyeskazánt darabokra vágva tudtuk csak felhozni, paraméterileg ez még hatalmasabb volt a maga 730kg-jával. A kazán kör leürítése is több mint 4órát vett igénybe, olyan hatalmas volt a kazán víztere. Nem volt egy egyszerű feladat, de ezzel a 6 fős szuper összeszokott és tapasztalt csapattal, sikeresen a helyére szállítottuk a vegyestüzelésű kazánt.

Következhettek a kéményes szakembereink, akik összekötötték a meglévő füstgázcsonkot az új vegyestüzelésű kazán füstgáz csonkjaival. Hő és áramlástechnikai méretezés elkészítése is a feladatuk és a kéményseprő ipari engedély megszerzése is.

Ezután víz oldalról is visszakötöttük a vegyestüzelésű kazánt, kisebb nagyobb átalakításokat kellett végezni a meglévő csőrendszeren, mivel nem egyeztek meg a csonkok helyei. Felszerelvényeztük a vegyestüzelésű kazánt, 2db hőmérséklet érzékelőt is rákötöttünk, a meglévő tágulási tartályt, a falra rögzítve visszakötöttük a kazánba (előtte a földön hevert). Automata utántöltőt egységet is építettünk be, arra jó, ha esik a nyomás, például túlmelegedés miatt, akkor automatikusan tölti vissza és hűti is le egyúttal. DBV1-es biztonsági lefúvató szelepet is építettünk be, hogy elkerüljük a túlmelegedést.

A rendszeren volt még 2db nyílt égésterű kazán, de azokat nem akarták lecserélni egyszerűsített kazáncsere keretein belül, mert szinte csak a vegyes kazánnal fűtenek. Megvalósulási dokumentációt készítettünk a teljes kazáncsere folyamatáról, készítettünk még hozzá, szerelői, - kivitelezői nyilatkozatot, megfelelőségi nyilatkozatokat és a hivatalos dokumentációk beszerzésével, készre jelentettük a cserét.