Diósd - Kazáncsere és fűrdőszoba felújítás

Mai napon Pest megyében voltunk, Diósdon, fűtéskorszerűsítés miatt, ami 3db radiátor cserét jelentett, és egy egyszerűsített kazáncserét is. Valamint a fürdőszobába megszűntettünk egy bojlert és egy kádat is telepítettünk, bekötöttünk.

Rezsicsökkentés szempontjából a lehető legjobb döntés, hogy a régi nyílt égésterű kazánunkat lecseréljük egy zárt égésterű, kondenzációs kazánra. Ezek a készülékek akár 20-30% -al is kevesebb gázt fogyasztanak, mivel ezekben a készülékekben már megtalálható a moduláció, ami azt jelenti, hogy egy 24kW-os készülék, akár úgy is tud üzemelni, mint egy 4kW-os. Ezek a készülékek saját magukat tudják szabályozni, figyelembe véve a hőigényt. Valamint ezek a kazánok még tudnak kondenzálni is, ami azt jelenti, hogy a füstgáz kicsapódása előmelegíti a visszatérőt, ezért még jobb hatásfokon tudnak működni a kazánok. Viszont ez a kondenzálás, alacsony hőmérsékleten van csak jelen, azaz a kazán előremenő hőmérséklete, maximum 55°C-ra tehető. Ez az érték fölött már nem fog kondenzálni, csak modulálni, de így is sokkal kevesebb gázt fog felhasználni, mint a régi készülékünk.

A megrendelőnek egy sima fűtő kazánja volt, amivel csak a fűtést tudja ellátni. A melegvizet egy elektromos bojler végezte, ami ugyan abba a helyiségben volt. Egy kombi kondenzációs kazánra szerette volna lecserélni, mivel az elektromos bojlerek sokat fogyasztanak. Egyszerűsített kazáncsere keretein belül, le is cseréltük a készülékét egy Immergas kombi kazánra, ami jelenleg a legjobb árérték aránnyal bír a piacon. Az elektromos bojlerét megszüntettük és a használati melegvíz előre és visszatérő ágát, falon kívül megszerelve, réz presses szereléssel, elvittük az új kondenzációs kazánhoz. Mivel vizes helyiségben voltunk, ezért a kondenzvíz elvezetését könnyedén meg tudtuk oldani, a mosógép elvezetése lett meghosszabbítva, és egy légbeszívóval ellátott poharas csepptálcába lett elvezetve a kondenzvíz. Kazáncsere folyamán az elektromos szerelést sem lehet figyelmen kívül hagyni, meg kell győződni, hogy van-e 30mA-es fírelé a hálózaton, mivel csak ebben az esetben lehet konnektorba dugni a készüléket. Hogyha nincs akkor egy kismegszakító dobozt kell telepíteni s abba belekötni közvetlen a kazánt. A készülék garanciális beüzemelését is mi végezzük, ehhez hozzá tartozik a füstgáz / levegő mérése, kielemzése, valamint a beüzemelő a megrendelőnek mindent elmond a készülékről, hogy hogyan működik, mit lehet rajta állítani.

3db radiátort is lecseréltünk, mivel nagyon régiek voltak, nem fűtöttek rendesen, valószínűleg már el is voltak iszaposodva és ami miatt mindenképp cserés lett volna, az a mérete miatt, mert 11K-s azaz 1 soros radiátorok voltak. Kondenzációs kazáncsere során ezt is figyelembe kell venni, a már fentiek leírt alapján, mert minél alacsonyabb hőfok megy a radiátorba, annál kevesebb hőt fog leadni. Kondenzációs kazánok számára a legideálisabb fűtési rendszer a padlófűtés, de ha radiátoros fűtésünk van az sem probléma, mivel ez a cél miatt készületek a 33K-s azaz 3 soros radiátorok, hogy megfelelő mennyiségű hőt tudjon leadni alacsony előremenő hőmérsékleten. Leméreteztük a radiátorokat, hogy 55°C-os előremenővel is tudjon 24°C-os hőmérsékletet leadni az adott helységbe.

A kádat is lecseréltük, mert „furcsa szagot” éreztek. A kád kibontása után láttuk a furcsa szag eredetét, a meglévő szennyvízcső szét volt válva. A kádat a beállítottuk, bekötöttünk, szagokat elhárítottuk és mindenki elégedetten távozott.