Budaörs, fűtés korszerűsítés - kazáncsere

Budaörsön voltugy egy egyszerűsített kazáncsere miatt. A meglévő gázkazán egy fűtő kazán volt, amit egy Immergas Omnia 24kW-os kombi készülékre cseréltünk le.

A használati melegvíz készítés bojlerről történik, abból a meggondolásból telepítettünk egy kombi készüléket, hogy ha tönkremenne az elektromos bojler, akkor csak egyszerűen a használati melegvíz előre és visszatérő ágait egyszerűen át lehet kötni a bojlerből a kombi gázkazánba. Ameddig nincs használatban a melegvíz készítő ág, addig egyszerűen ledugozzuk azt a 2db csonkot.
A rendszeren több padlófűtés kör is van, illetve radiátoros fűtőkör is. Ezért egy alacsonyabb, 40°C-os előremenő hőmérsékletre lett beállítva a kazán, ami azért is jó mert a kondenzációs kazánok akkor a leghatékonyabbak és a leggazdaságosabbak, hogyha alacsony hőmérsékleten tudnak működni, ugyanis ekkor lép érvénybe a kondenzáció.
A kazáncserét reggel 8 órakor kezdtük a meglévő kazán bontásával és az új kazán felfúrásával, valamint a meglévő vezeték elvágásával, tisztításával, új elzárók beépítésével. Beépítésre került még az iszapleválasztó is, ami garanciális feltéele a kazán beüzemelésének. 11órakor, már a kéményes csapaté volt a terep, akik bekötöttét füstgáz oldalról a készüléket, valamint a vezeték tömörségét is ellenőrizték, hogy minden rendben legyen. Az ő feladatuk közé tartozik még a hő-és áramlástechniai méretezés elkészítése és az füstcső engedélyeztetése.
Miután végeztek, érkezik a villanyszerelő, aki a kazán alatti csonkokat, a fűtési a víz és a gázvezetéket összeköti EPH-ba, (zöld-sárga vezetékkel), valamint a gázmérőóránál is összeköti a fogyasztói vezetéket a méretlen oldallal. Metrel nevű géppel méréseket végez s annak az eredményeiből készítni el az EPH jegyzőkönyvt, ami szintén alap követelmény egy egyszerűsített kazáncsere folyamán. A villanyszerelő feladatai közé tartozik a kazán és a termosztát bekötése és összehangolása is. Hogyha található a lakásba 30mA-es fírelé akkor a kazánt simán be lehet dugni a konnektorba, hogy ha nincs, akkor a kazán mellé telepít egy kismegszakító dobozt és annak a reléjébe fogja bekötni a gázkazánt.
Ezek után már csak a garanciális beüzemelő hiányzik, aki füstgáz / levegő elemző méréseket végez, valamint megírja a garancialapot. Végezetül érkezem én a szerelési nyilatkozattal és a meghatalmazás formanyomtatványokkal, amiket kitöltünk a megrendelővel, utána bekérem az összes szükséges dokumentumot ami szükséges az egyszerűsített kazáncsere lejelentéséhez.